Zapiekanka makaronowa z porami


Nie pamiętam już kto mi narzekał ostatnio, ktoś znajomy, że dzieci nie chcą jeść warzyw. Na okrągło tylko pizza i makaron. U mnie w domu dziecię raczej warzywa jada, ale za to M. już niekoniecznie. Przed Świętami za to nakupiłam warzyw i trzeba to jakoś przejeść. Szkoda mi tylko wykorzystywać warzywa do gotowania rosołu, bo potem i tak zostanie zjedzone trochę marchewki, reszta jest starannie omijana. Tak więc z dużą wiązką porów w ręce, zaczęłam wertować stare przepisy i znalazłam coś idealnie pasującego na wykorzystanie porów, mogą być nawet pory wyjęte z rosołu (póki nie są rozgotowane). W dodatku można zużyć resztki wędlin i sera żółtego. Kolejnym plusem jest makaron. W każdym razie w tym wydaniu pory poszły u mnie na obiado-kolację. Zapiekanka została zjedzona do czysta można powiedzieć.

SKŁADNIKI:
- 60  dag porów ( wykorzystałam białe części i ciut więcej - 3 porów)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki makaronu typu rurki, kolanka, swiderki
- 2 dag wędliny (u mnie to była szynka i kilka plasterków salami pokrojone wszystko w paseczki)
-10 dag żółtego startego sera
- 2/3 szklanki słodkiej smietanki
- sól
cukier
- papryka słodka
- pieprz czarny

Pory oczyścić, odciąć i górne odcinki oraz korzonki, pokroić na plasterki ok 1 cm. Wrzucić do wrzątku dodać sól i cukier. Ugotować al dente i odcedzić. Jeśli bierzemy pora z rosołu odpada nam gotowanie. W oddzielnym naczyniu rozgrzać tłuszcz i wrzucić pory, dodać koncentrat pomidorowy i wszystko razem chwilę poddusić. Dodać wędliny i chwilę razem dusimy. Oddzielnie ugotować makaron również al dente. Po czym do odcedzonego makaronu dodajemy pory z dodatkami, część żółtego sera i śmietanę, można odrobinę doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Jeśli uznamy że mieszanka jest zbyt sucha, możemy dodać więcej śmietany (ja do tego celu używam wody z gotowania makaronu, dodaje niewielką ilość).  Wszystko razem mieszamy i wkładamy do formy do zapiekania i posypujemy resztą startego sera.  Powyższe zdjęcie zapiekanka przed zapieczeniem. Zapiekamy w ok 180 stopniach ok 20 min
SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty