Tarta czekoladowa czyli błotne ciasto znad Mississippi


Nie lubię czekolady, z czekoladek wyjadam  nadzienie, czekoladę odrzucam. Natomiast co dziwne, bardzo lubię wszelkie wypieki z dodatkiem kakao lub czekolady. Tak więc chętnie wyszukuję i testuję przepisy na różności czekoladowe, jak np dzisiejsze ciasto. Nie ukrywam, że dzisiejszy wypiek jest czasochłonny, więc najlepiej zrobić go w dwa dni. W pierwszy dzień wyrabiamy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na całą noc, a na drugi dzień ciasto pieczemy i dorabiamy nadzienie i bitą śmietanę. Kruche ciasto na drugi dzień, po wyjęciu z lodówki jest tak twarde, że można je zetrzeć na tartce, dzięki temu po upieczeniu jest bardzo kruche i delikatne. Po prostu rozsypuje je równomiernie po formie i lekko dociskam, również do brzegów. Pieczemy w formie na tartę o średnicy 23-25cm. Osobiście piekłam w 25 - 27 bo akurat taką mam i składników starczyło, a wręcz nadzienia wyszło ciut za dużo, więc nie ma zmartwienia. W czasie kiedy będzimy piec spód można przygotować farsz Zatem do pracy.

Dwie porady:
1. Aby ubita śmietana się trzymała, a nie rozpłynęła pod koniec ubijania dodać mleko w proszku 2łyżeczki na szklankę śmietany)
2. Wiórki najwygodniej zrobić obieraczką do ziemniaków, po prostu skrobać czekoladę jakbyśmy chcieli ją obrać ze skórki ;)

SKŁADNIKI:
SPÓD
- 225 gram mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 150 gram masła
- 2 łyżki stołowe cukru
- 2 łyżki stołowe wody (dałam 4, ciasto nie chciało mi się skleić)

Aby przygotować ciasto, należy do miski przesiać mąkę i kakao w proszku. Wcierać palcami masło, aż masa będzie przypominała zacierki. Wsypać cukier i wlać tyle wody, żeby dało się wyrobić mikkie ciasto. Schłodzić. Następnie rozwałkować ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką i wyłożyć nim formę do tarty. Na ciasto położyć aluminiową folię lub pergamin i wsypać fasolę lub specjalne porcelanowe kulki, aby ciasto nie wyrosło. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190st C przez 15 minut. Po czym wyjąć  fasolę i folię i piec przez kolejne 10 minut, aż ciasto będzie kruche.

FARSZ:
- 175 gram masła
- 350 gram brązowego cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki stołowe kakao
- 150 gram czekolady deserowej
- 300 ml śmietany kremówki

W salaterce utrzeć masło z cukrem, Stopniowo dodawać jajka i kakao w proszku, nadal ucierając. Roztopić czekoladę i wlać ją do masy, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Wylać masę na upieczony spód ciasta i piec w piekarniku o temp 150-160 st C, bez termoobiegu przez 45 minut, albo do chwili, gdy farsz się zetnie.
Zostawić w formie, aby tarta całkowicie wystygła, i przybrać bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.





Komentarze

Popularne posty