Placek waniliowo - czekoladowy


Dziś niedziela, więc coś nam się w życiu należy... jak nie leżenie cały dzień to chociaż coś smacznego, albo po prostu domownikom chcemy zrobić frajdę, ewentualnie pochwalić się przed znajomymi, teściową lub kto się nawinie. Ja umiem, a wy nie ! :) A co !
Nie będzie zatem szybko bo jednak trochę czasu ciasto zabierze, ale aby dowartościować własne ego  czasem warto się poświęcić :)
Zatem:
CIASTO:
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki uniwersalnej
- 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki miękkiego masła.
- 1/2 szklanki mąki

Do jednej miski wrzucamy cukier, mąki, proszek do pieczenia, sól oraz masło i ucieramy, aż nabierze konsystencji mokrego piasku - takie większe grudki. Do drugiej miski wlewamy mleko, jajka i aromat waniliowy - mieszamy. Łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy na gładką masę. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. Ciasto wlewamy do formy o śr. ok 25 - 28 cm i pieczemy ok 35 minut.

KREM:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobii kukurydzianej
- 2 łyżki masła

Mleko i śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy, ale nie gotujemy i zestawiamy na bok. Żółtka, cukier i skrobię kukurydzianą łąćzymy w osobnym naczyniu i bardzo powoli wlewamy do mleka, mieszamy i zagotowujemy na gęstą masę. Na koniec dodajemy masło i łączymy z powstałą masą. Przykrywamy bezpośrednio na krem folię kuchenną i odstawiamy do ostygnięcia.

POLEWA:
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 10 - 12 dkg gorzkiej czekolady

Podgrzewamy śmietanę, po czym zestawiamy z ognia dorzucamy czekoladę w małych kawałkach i mieszamy aż czekolada się rozpuści i  powstanie aksamitna gęsta masa.
Odstawiamy do ostudzenia.
Kiedy ciasto wystygnie rozcinamy na dwa placki i smarujemy powstałym kremem budyniowym, na wierzch smarujemy polewą.

Smacznego ;)

Komentarze

Popularne posty