Ryba ...Pepper & garlic
Potrzebne składniki:
- dwie cebule
- 5 średnich pieczarek
- opakowanie mieszanki chińskiej mrożonej np HORTEX
- 2 duże ząbki czosnku
- przyprawa KAMIS GRILL MATES Steak Pepper & Garlic
- 2 - 3 łyżki ketchapu
- łyżka skrobii kukurydzainej
- 100ml wody + ok 150 ml
- 1 spory Amur lub dowolne filety rybne np morszczuk
Lubię ryby! Wręcz uwielbiam ryby i to w różnych postaciach. Oprócz ryb kocham grzyby i chińską kuchnię. Często więc robiąc zakupy zaglądam na stoisko rybne i podglądam co jest w promocji. A tak! Promocje są kreatywne! Bowiem czasem jest to jakaś nieznana mi bliżej ryba, która wymaga wytężenia szarych komórek, pogrzebania w różnych książkach i zapiskach kulinarnych, aby potrawy nie zepsuć, a i nie przedobrzyć... Lubię także kupować jakieś niezbyt drogie nowości spożywcze, np przyprawy, sosy... Korzystam także z gotowych mieszanek przyprawowych, czasem trafiają się perełki, ale wykorzystywane do czegoś innego niż producent nakazuje.
Zatem zdarzyło mi się zakupić rybę - Amura. Ale domownicy oznajmili, że zjedzą, ale nie chcą smażonej tradycyjnie. Chcą kreatywnie! Po namyśle, żeby się nie urobić przy przygotowywaniu pokroiłam cebule w dość grubą kostkę, podsmażyłam na maśle, skroiłam kilka pieczarek w plasterki i przesmażyłam z cebulą, do tego dwa ząbki czosnku w plasterkach. Z zamrażarki wyciągnęłam, mieszankę warzywną, chińską i wsypałam na patelnię do cebuli i pieczarek. Przesmażyłam to wszystko dość szybko, po czym posypałam obficie (praktycznie cała torebka) przyprawą KAMIS GRILL MATES Steak Pepper & Garlic. Przesmażyć, aż przyprawa zacznie pachnieć. Na koniec dorzuciłam dwie łyżki ketchapu. i dolałam ok 150 ml wody, niezbyt dużo - tak , aby całość nabrała konsystencji sosu, a nie warzyw z patelni. Jeśli zechcemy zagęścić, aby sos był bardziej zawiesisty proponuję w 100ml zimnej wody rozmieszać łyżkę skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej i wlać do sosu. Pogotować chwilę na wolnym ogniu, dosolić do smaku. i odstawić na bok.
Rybę jak widać kroimy w dzwonka , solimy, skrapiamy sokiem z cytryny, posypałam jeszcze pieprzem cytrynowym, ale to możemy sobie darować.Smażymy na maśle na niezbyt silnym ogniu. Ryba ma się lekko zrumienić i ściąć. Po czym podajemy z wcześniej przygotowanym sosem.
Dodam, że sos równie dobrze sprawdza się w wersji z kurczakiem i inną rybą w postaci filetów. A doskonale pasuje do ryżu i kaszy bulgur lub kuskus, ale tu ze względu na gluten mogę tylko sobie popatrzeć ;) Tak więc jest szybko, zdrowo, całkiem smacznie i dość orientalnie bo użyta przyprawa pachnie mocno kuchnią dalekiego wschodu:) Samcznego !
Tak wygląda mieszanka podsmażona
A tu już właściwie gotowy sos
Komentarze
Prześlij komentarz