Odwracane ciasto z jabłkami
Sezon jabłkowy w pełni, aż grzech nie dodać kolejnej wariacji ciasta z jabłkami. Co prawda ciasto jest glutenowe, ale mogłam za to wyjeść jabłka które do ciasta się nie zmieściły ... powiedzmy ;) Odwracane ciasto z ananasem jest dość popularne, ale czemu nie zaryzykować innych owoców. Proste to jest i szybkie, a kilka jabłek przeważnie w domu się znajdzie, więc polecam nawet dla leniwych :)
Na tyle smaczne, że poszło to u mnie w jeden dzień, a nie miałam gości. Jak widać na zdjęciu też wcale nie takie małe było.
SKŁADNIKI:
3-4 jabłka obrane i pokrojone w ósemki
50 gr. masła
100 gr brązowego cukru
2-3 łyżki rumu lub brandy lub coś podobnego
garść suszonych żurawin też można dorzucić ale nie ma takiego obowiązku
CIASTO:
0,5 szklanki oleju
100 gram cukru
3 jajka
1 szklanka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub aromatu
W płaskim naczyniu rozgrzewamy mało i wsypujemy brązowy cukier, chwilę mieszamy, aby cukier zaczął się rozpuszczać i dorzucamy jabłka. Mieszamy aby jabłka dokładnie obtoczyć w cukrze. Dodajemy alkohol i suszone owoce. łączymy wszystko razem. Przerzucamy całość do formy na ciasto równo rozkładamy i odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie zajmiemy się ciastem. Do naczynia wrzucamy cukier, jajka, olej i olejek zapachowy. Dobrze ubić. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać i wylać na przestudzone jabłka.
Pieczemy w 180st ok 30minut. Nigdy do pieczenia nie włączam termoobiegu, więc temp i czas pieczenia są również dostosowane do takiego pieczenia.
Po upieczniu należałoby ciasto wystudzić i wyjąć i zaprezentować odwrócone. Jednak nie zdążyłam bo dziecię i M. rzucili się na ciepłe. Tak więc życzę
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz