Tarta cytrynowo - imbirowo - porzeczkowa






Obecni mistrzowie kuchni nie mają prostego życia, bo w kuchni tak jak w modzie właściwie wszystko już było....Obecnie aby się wykazać, często łączą nie zawsze pasujące do siebie składniki i podają je w maleńkich porcjach oraz wymyślnych kształtach...Zapewne liczą na to, że jak nam posmakuje to wrócimy znów na ten kęs raju, a jeśli nam nie posmakuje to nie zdążymy rzucić resztą potrawy w kucharza. Jak najbardziej cenię sztukę kulinarną z najwyższej półki, ale nie da się ukryć, że po eksperymentach kulinarnych typu kaszanka z miodem chętnie wracamy do sprawdzonych połączeń i znanych dań, czasami tylko jakimś własnym akcentem...Stąd dziś moja propozycja niby swojski sernik, ale z małym liftingiem czyli w postaci ...TARTY :)

SKŁADNIKI:

SPÓD IMBIROWY:
60 gram masła
200g biszkoptów lub herbatników imbirowych - pokruszonych na mączkę
25 g kandyzowanego imbiru lekko posiekanego

Masło rozpuścić na patelni i dołączyć pokruszone biszkopty  i kandyzowany imbir. W ten sposób przygotowaną mieszankę przełożyć na spód przygotowanej foremki (użyłam blachę do tary o śr. 25cm i rozprowadzić po całości, by zachodziła lekko na boki formy.

MASA CYTRYNOWA:
500gram serka mascarpone
2 cytryny - starta skórka i wyciśnięty sok
100 g cukru
3 duże jajka - żółtka oddzielamy od białek

Ser, skórkę i sok z cytryny oraz cukier i żółtka wymieszać na kremową masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do kremu. Gotowy krem z serka umieścić na masie biszkoptowej i całość zapiekać ok 40-45 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st, bez termoobiegu, aż krem stanie się sztywny. Krem może trochę popękać i lekko się zapaść, ale nie należy się tym przejmować :)

MASA PORZECZKOWA:
jeden słoik zwykłego dżemu z czarnej porzeczki
0,5 szklanki wody
100ml wody
2 łyżeczki skrobii kukurydzianej

Dżem przekładamy do niewielkiego garnka i podgrzewamy, aż się rozpuści, dolewamy pół szklanki wody i chwilę gotujemy. Skrobię mieszamy w ze 100ml wody i wlewamy do masy porzeczkowej, po czym zagotowujemy na małym ogniu, aż powstanie gęstawa masa. Po czym nakładamy na wystudzoną masę serową.













Komentarze

Popularne posty