Kęski piwne czyli roladki z kurczakiem i boczkiem
W dobrej kuchni jest zasada "IM MNIEJ, TYM WIĘCEJ..." którą uważam za bardzo dobrą. Dobre jedzenie to najczęściej bardzo proste jedzenie, z małej ilości składników. Przekonałam się o tym wielokrotnie. Nie ma czym się chwalić, jeśli szykując jedno danie, stoimy pół dnia przy kuchni siekając niezliczoną ilość składników.... i po co??? Czasem super daniem będą zwykłe frytki z dodatkiem przyprawy, której zwykle nie stosujemy do frytek np posypane świeżo zmielonym pieprzem . PYCHA! Dlatego dziś moja propozycja to roladki z piersi kurczaka, z wędzonym boczkiem. Nadają się za równo na obiad, wtedy nabijamy na długie wykałaczki po 3 (jak na zdjęciu), na piknik - bo na zimno jak się przekonałam smakują równie wspaniale :) No i na imprezę, wtedy nabijamy po jednej na zwykłą wykałaczkę. A plus tego, że przyrządzać możemy w towarzystwie gości, wtedy pochłoną każdą ilość zanim podacie elegancko na stole i zaoszczędzicie sobie zmywania ;) Kolejny czwarty atut to coś do przegryzienia dla męża i jego kolegów na mecz, żeby nie zamawiali smażonego kurczaka z baru. Po takich frykasach nie ruszą inaczej podanego drobiu :)
Zatem bierzemy na 4 - 5 osób:
- 3 dość spore lub 4 małe piersi z kurczaka i kroimy wzdłuż na pół, po czym zależnie od wielkości piersi na 4 lub 3 kawałki w poprzek, mamy 6 lub osiem kawałków.
marynata do kurczaka :
- papryka słodka, - łyżka
- gorczyca biała mielona - czubata łyżka
- 2 - 3 ząbki czosnku (siekamy)
- czarny świeżo mielony pieprz - pół łyżeczki
- sól - 1/3 łyżeczki, można ciut więcej, ale boczek zwykle jest dość słony
- 2- 3 łyżki oleju
Mieszamy składniki i dodajemy do mięsa i do lodówki na kilka godzin.
- plasterki wędzonego boczku - parzony lub gotowany,
Plasterek boczku owijamy wokół kawałka kurczaka i przebijamy wykałaczką. Po czym rozgrzewamy na patelni olej i smażymy, po zrumienieniu się boczku obracamy i smażymy kilka minut. Powinny wyglądać jak na zdjęciu. Podać można z różnymi sosami typu tzatziki lub czosnkowy, z tysiąca wysp itp... Mała uwaga co do boczku, dobrze by było, aby nie był zbyt galaretowaty i mięsny, tylko tłuściejszy, chodzi o to by tłuszcz z boczku nasączył suche mięso z kurczaka. Tak więc do dzieła i SMACZNEGO !!
Komentarze
Prześlij komentarz