Karkówka inaczej - czyli wieprzowina po syczuańsku


Nie lubię karkówki, generalnie jest dla mnie zbyt tłusta. Posiadając więc ponad kilogram karczku w lodówce musiałam znaleźć sposób na danie, które zjemy wszyscy w domu. Sięgnęłam więc po moją ukochaną kuchnię chińską z naciskiem na kuchnię syczuańską. Dodam, że nie trzymam się nigdy ortodoksyjnie przepisu, czasem dam czegoś mniej lub więcej, Kiedy mam, tak jak w tym przypadku więcej mięsa niż w przepisie, również nie odmierzam pozostałych składników w dokładnych proporcjach. Po prostu daję łyżkę lub dwie więcej.
Do samego przepisu podeszłam z dystansem, bowiem gotowanie, a następnie smażenie nie wzbudziło mojego zaufania, ale miałam akurat w domu wszystkie składniki, więc uzyskałam akceptację domowników co do spożycia i przystąpiłam do dzieła. Efekt był taki, że z ponad kilowego kawałka mięsa nie zostało nic :) A danie to na stałe raczej u mnie zagości nawet przy okazji imprez :)

WIEPRZOWINA GOTOWANA I SMAŻONA

SKŁADNIKI:

- 2 litry wody
- ok 1 kg wieprzowiny (chudy boczek, szynka, karkówka, łopatka )
- 1 łyżka soli
1 duża cebula pokrojona w ćwiartki
- 3 łyżki oleju
- 2 posiekane cebule dymki 
- 1 łyżeczka posiekanego korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
- 2 posiekane ząbki czosnku
-2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy chilli
1 1/2 łyżki pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mocnego rosołu (możemy wykorzystać rosół z gotowania mięsa)
- 2 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki wódki 
- 2 łyżeczki oleju sezamowego ( nie jest obowiązkowy)

1. Wodę wlać do dużego płaskiego garnka, doprowadzić do wrzenia, dodać cebulę, mięso i posolić. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 40 minut ( pokroiłam mięso w plastry o grubości ok 3 cm, i gotowałam w plastrach, aby szybciej się ugotowało). Kiedy będzie ugotowane, pokrajać na cienkie plasterki.
2. Olej rozgrzać na dużej patelni o grubym dnie, włożyć cebulę dymkę, czosnek, chilli i imbir. Smażyć na średnim ogniu ok 1 min. dodać mięso i smażyć mieszając ok 2 min. Następnie dodać sos sojowy, rosół, pastę pomidorową, cukier i wódkę. Zwiększyć ogień i wciąż mieszając, smażyć ok 1 1/2 min.
3. Podawać ryżem lub świeżym pieczywem i dowolną surówką. 

SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty