makaron i bakłażan
A teraz propozycja obiadowa, robi się szybko i do bólu prosto, a smakuje genialnie:) Pomysł na taki przepis pewnie istnieje, ale tak czy inaczej to jest moja kompozycja lub jak kto woli mutacja przepisu. Do powstania tego danka przyczynili się Maciek z Nadią, bowiem za nic w swiecie nie mogłam ich przekonać do jedzenia bakłażanów, które ja akurat bardzo lubię, w dodatku z przyprawą do karkówki, nie wiem dlaczego,ale w tym połączeniu smakują cudnie! Swoją drogą dobra wariacja dla osób które kochają mięso, żeby zjeść coś lżejszego. Bo mój Maciek zjadl z dokładką i oznajmij : "że wcale nie czuć, że mięsa nie ma..."
Składniki:
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 duży bakłażan
pomidory z puszki bez skórki ( ja dałam pół puszki, ale puszka była duża, normalnie można dać całą)
sól
pieprz
oliwa
łyzka masła
przyprawa do karkówki łyżka lub nawet dwie (wedle uznania i do smaku)
makaron dowolny 400 gr.
ser do posypania, parmezan lub inny podobny
Bakłażana pokroić w kostkę posolić i dobrze wymieszać. Odstawić na kwadrans. Potem opłukać.
Cebule pokrojoną w kostkę, podsmażyć na rozgrzanej oliwie wrzucić zmiażdżony czosnek i chwilę smażyć. Do cebuli i czosnku dodać przygotowanego bakłażana. Wsypać przyprawę do karkówki i smażyć chwilę, można podlać oliwy, lub wody, bakłażan lubi wypić tłuszcz, jeszcze chwilę smażyć, po czym dodać pomidory. Dusić wszystko na małym ogniu, ża bakłażąn będzie miękki. Dodać masło soli i pieprzu do smaku. Makaron ugotować al'dente i wrzucić do sosu. Chwilę dusić razem na małym ogniu, aż sos obklei makaron. Na talerzu posypać startym serem:)
Komentarze
Prześlij komentarz