Przed Świętami... PHO GA
Przed Świętami przepisy na potrawy Wigilijne bądź luksusowe dania świąteczne są wszechobecne, w prasie, w tv o internecie nie wspomnę... są tak pewne jak "Kevin sam w domu" w tv w Boże Narodzenie. Lubię Kevina, tak samo jak lubię potrawy wigilijne, ale pomiędzy lepieniem pierogów, a siekaniem cebuli do śledzi mam czasem ochotę na coś ostrego, gorącego i szybkiego. Tak więc dziś moja propozycja na niby danie z kostki, ale nie do końca czyli zupkę PHO GA. a że wersja ekspresowa więc posiłkuję się kostką bulionową, które nabywam masowo na internecie. Taką potrawę zrobi również nastolatek, bo prosta jak konstrukcja cepa ,a dodatki są "na oko".
SKŁADNIKI (widoczne na poniższym zdjęciu):
SKŁADNIKI (widoczne na poniższym zdjęciu):
- kostki PHO GA
- makaron vermicelli
- suszona włoszczyzna
- suszone grzyby mun
- kapusta pekińska
- olej
- cebula dymka ze szczypiorem
Następnie czynimy:
Zagotowujemy wodę i wrzucamy kostki PHO GA, grzyby, i wlewamy kilka łyżek oleju 3-4 łyżki na 1/2 litra wody czyli na 1 kostkę, podobnie włoszczyznę 1 - 2 łyżki na 1/2 litra. Grzyby dowolnie., ale bez przesady bo bardzo rosną podczas gotowania.
Gotujemy na małym ogniu ok 10 minut, żeby grzyby nam urosły i zmiękły. Możemy doprawić po swojemu jeszcze solą, pieprzem, czosnkiem, imbirem itd...
Kiedy wszystko miękkie i ugotowane, wyciągamy grzyby i siekamy w paseczki, kapustę pekińską i cebulkę również siekamy. Makaron vermicelli wrzucamy do miseczki wsupujemy po trochu grzyby, kapustę i dymkę po czym zalewamy wrzącą zupą.
Kiedy zmięknie jest gotowe do jedzenia. Ilość dodatków na porcję oczywiście dozujemy wg własnego gustu. Możemy też dodać np pora, bardzo wskazane kiełki lub pędy bambusa, ale jeśli nie mamy też zupka jest pyszna :)
Komentarze
Prześlij komentarz