Zupa ze świeżych ogórków





W domowych pieleszach zupy średnio są lubiane, ale jest kilka, które zawsze znajdą chętnych. jedną z takich zup jest zupa ze świeżych ogórków. Jest to zupa typowo sezonowa, niby można kupić świeże ogórki cały rok, ale te zimowo - szklarniowe nie mają już tego aromatu co gruntowe i są zbyt wodniste na zupę.
Tak więc skoro w tym roku obrodziły i cieszą się coraz większa popularnością w przydomowych ogródkach, można pokusić się o typowo letnią zupę. Jest aromatyczna, lekka, tania i mało popularna więc warto się pokusić. osobiście podaję ją z ryżem ze względów glutenowych, ale pyszna jest też z kluseczkami lanymi lub grzankami.
Nie podam proporcji bo robię ją zwykle po azjatycku czyli "na oko" mają się składniki równoważyć, a to można sprawdzić tylko próbując.

SKŁADNIKI:
- świeże ogórki starte na grubej tartce
- masło
- olej słonecznikowy
- osobiście wrzucam garść włoszczyzny suszonej, ale równie dobrze może być mrożona lub swiża tylko nie zbyt duża ilość bo zdominuje ogórki.
- sok z cytryny
- śmietana słodka
- sól, pieprz
- bulion warzywny jeśli chcemy wersję bezmięsną, a jeśli wolimy pożywniej to może być równie dobrze rosół z niedzieli (jeśli mamy poniedziałek)
- sól, pieprz
- koperek
- i opcjonalnie można dać ząbek czosnku do ogórków

Ogórki ścieramy na grubej tartce, w garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy starte ogórki, lekko solimy możemy dodać opcjonalny posiekany czosnek, ale niekoniecznie (po prostu co kto lubi).
Ogórki dusimy do stanu kiedy nie będzie na zębie słychać zgrzytania zwykle trwa to ok 10 minut. Wtedy wrzucamy włoszczyznę i dusimy kilka minut. Po czym wlewamy bulion lub rosół . Generalnie ogórków powinno być dość sporo ok 1/3 - 1/4 rosołu. W zupie niby są, ale są tak delikatne, że praktycznie ich nie czuć. Gotujemy ok 10 minut, osobiście najczęściej robię wersję jarską, więc do gotowania dodaje jeszcze 3 - 4 łyżki oleju słonecznikowego (tłuszcz podkreśla smak), doprawiamy solą pieprzem i śmietanką. Jeśli dla kogoś będzie mdława, można dodać kilka kropel soku z cytryny, również wg własnego smaku.
Zatem SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty