Bezglutenowy placek migdalowy

Dziś będzie krótko, czyli przepis i właściwie tylko przepis. Dodam, ze ciasto jest bardzo delikatne i przypomina ciasto piaskowe, ale takie super delikatne. Zatem z czystym sumieniem stwierdzam, że śmiało można pomyśleć nad wykorzystaniem przepisu jako bazy do np tortu. Póki co pozostańmy przy pysznym placku migdałowym .
 

SKŁADNIKI: 
 - 4 jajka
- 75 gram migdałów mielonych
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 200 gram mleka w proszku
- 200 gram cukru ( jeśli jemy na ciepło wydaje się trochę za słodki, jednak na zimno jest idealny)
- aromat waniliowy i migdałowy, 
- 100 gram masła

Jajka ubić i odstawić. Do drugiej miski wsypujemy  migdały, mleko w proszku, mąkę i cukier i dokładnie mieszamy. Topimy masło i dodajemy do suchej mieszanki. Następnie dodajemy jajka. i  aromaty i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Piekałm go w tortownicy o średnicy 26 cm i ok 25 minut.
Ale trzeba dopasować czas pieczenia do własnego piekarnika. Mój był o te 3 -4 minuty zbyt długo, mimo, że oryginalny przepis podaje 45 minut to nie polecam tak długo piec.
Tak więc ...SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty